9 kandydatów na stanowisko prezesa kopalni

Tomasz STODOLNY

Aż 9 kandydatów złożyło dokumenty aplikacyjne w konkursie na prezesa zarządu Kopalni Soli Bochnia - wynika z naszych nieoficjalnych informacji.

Przypomnijmy: w lutym Zbigniewowi Rojkowi, obecnemu prezesowi Kopalni Soli Bochnia, kończy się trzyletnia kadencja. Dlatego rozpisano konkurs na nowego szefa spółki.

Kandydaci zainteresowani pracą na tym stanowisku mogli się zgłaszać do 10 stycznia. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że uczyniło to w sumie 9 osób. W tej grupie znajdują się na pewno Zbigniew Rojek, były burmistrz Bochni Wojciech Cholewa oraz Mariusz Zając (wszyscy potwierdzili to w rozmowie z Bochnianin.pl).

Złożenie dokumentów to dopiero pierwszy etap konkursu - teraz rada nadzorcza sprawdzi, czy kandydaci spełniają wymagania formalne. Dopiero potem zostaną oni zaproszeni na rozmowy kwalifikacyjne, które zaplanowano na koniec stycznia.

Wybór prezesa kopalni soli i jego wizja rozwoju przedsiębiorstwa będą o tyle istotne z punktu widzenia miasta, że Bochnia realizując kosztowne projekty rewitalizacji centrum i budowy tężni solankowej na Plantach, chce mocniej postawić na turystykę i liczy na zacieśnienie współpracy z kopalnią.

Najnowsze