Wydarzenia

Dlaczego warto jeść ryby? Kampania w ZS w Dąbrowicy

tim

Dietetycy namawiają do jedzenia ryb, wskazując ich walory odżywcze. Dlatego uczniowie ze Szkolnego Klubu Logistyki działającego w ZS w Dąbrowicy postanowili przekonać swoich szkolnych kolegów jak wiele tracą wybierając do spożycia mięso pochodzenia zwierzęcego.

W samodzielnie wykonanej prezentacji multimedialnej zwrócili uwagę na to, że mięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste - są także dobrym źródłem witaminy D.

Podczas kampanii młodzież miała także możliwość uczestniczyć w degustacji wyrobów rybnych firmy Contimax z Bochni - jednego z największych producentów przetworów rybnych w Polsce. Uczniowie oceniali wyrób gotowy w skali od 1 do 5 biorąc pod uwagę między innymi smak, konsystencję, zapach i barwę.

comments powered by Disqus

Najnowsze