Młodzi kucharze z Bochni wzięli udział w prestiżowym konkursie kulinarnym

Tekst: Tomasz STODOLNY

W minioną sobotę Tomasz Janiczek i Krzysztof Lizak, zastępcy Damiana Wajdy, szefa kuchni Salina Restaurant, wzięli udział w finale 14 edycji konkursu L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2016, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Zmagania kucharzy odbyły się w Zamku Ryn.

"Kronika Bocheńska" i Gracje

W finale konkursu wzięło udział 16 ekip kucharskich, wyłonionych spośród 70 restauracji w Polsce. Kulinarnym tematem przewodnim konkursu i głównym produktem, którego należało użyć w daniach była Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna (do wyboru: udziec, comber, mostek i antrykot).

Na przygotowanie 12 porcji kucharze mieli zaledwie godzinę. Przygotowane dania oceniane były przez jury techniczne oraz jury degustacyjne, dodatkową nagrodę przyznało jury koneserów oraz publiczność, głosująca przez aplikację mobilną.

Reprezentacja Salina Restaurant otarła się o podium – w konkursie publiczności zajęła czwarte miejsce.

- Wszystkich chętnych skosztowania wyśmienitych potraw zapraszamy do Salina Restaurant, gdzie codziennie możecie Państwo sprawdzić niepowtarzalne umiejętności i kulinarne możliwości naszego zespołu kucharzy - zachęca Damian Wajda, szef kuchni Salina Restaurant.

 

comments powered by Disqus