Oświadczenie ws. budowy łącznika

Tekst: Tomasz STODOLNY

Po opublikowaniu artykułu dotyczącego wyniku mediacji prowadzonych przez Jana Balickiego w sprawie budowy łącznika autostradowego w Bochni, na redakcyjną skrzynkę otrzymaliśmy oficjalne oświadczenie jednego z mieszkańców.

"Kronika Bocheńska" i Gracje

Treść oświadczenia:

"W nawiązaniu do wywiadu z Przewodniczącym Rady Miasta Bochnia, opublikowanego na Waszym Portalu w dniu 5.01.2016 r, uprzejmie informuję w imieniu własnym i zainteresowanych mieszkańców ulicy Brzeskiej oraz sąsiednich ulic, że urzędująca władza tj. Burmistrz i Przewodniczący Rady Miasta, na samym wstępie do rozmów z mieszkańcami, odrzucili możliwość dyskutowania o innych wariantach łącznika autostradowego niż wariant nr 1, forsowany przez nich na siłę od wielu lat. W tej sytuacji "negocjacje" z mieszkańcami okazały się fikcją i zwykłym obwieszczeniem decyzji władz miasta i powiatu, że nadal procedowany będzie wariant, który krzywdzi ludzi, odbiera nam dorobek całego życia i uderza w naszą godność jako mieszkańców Bochni.

Najlepszym dowodem, że działania Burmistrza i Przewodniczącego Rady Miasta są pozorowane i fałszywe, jest to, że nie czekając na wynik "negocjacji" przystąpili po raz trzeci do procedowania decyzji środowiskowej dla tego samego wariantu nr 1, który od kilku lat budzi nasz sprzeciw.

Karygodne jest to, że główny partner przy tej inwestycji Marszałek Województwa Małopolskiego oraz Wojewódzki Zarząd Dróg nie znają naszych rzeczowych argumentów, które są przemilczane przez władze Bochni. Żądamy rzeczowej analizy przebiegu łącznika autostradowego od ul. Krzeczowskiej do ul. Brzeskiej i od ul. Krzeczowskiej do Gorzkowa.

Uważamy, że przebieg trasy łącznika powinien być zmieniony tak, aby mądrze rozwiązać problem dojazdu do autostrady bez zadawania krzywdy ludziom - również zgodnie z przepisami komunikacyjnymi.
Wyrażamy głęboki żal, że ludzie, którym złożyliśmy całą naszą ufność, nie chcą ani słuchać, ani rozmawiać z ludźmi, tylko stosować "Specustawę".

Andrzej Wilk"

Czytaj również: